Türk'e İftira: Soykırım

Her gerçek Türk ve Kürt'ün dehşetle okuyacağı aşağıdaki liste sanılmasın ki duruktur. Tam tersine, sürekli koşan çok hareketli bir listedir bu... Hem de zaman içinde büyümesi beklenen bir liste... İçeriğindeki soykırım kabullenmelerini okudukça, gerçekleri bilen ve atamız Atatürk'ün "Tarihi yazmak, tarihi yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana bağlı kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir nitelik alır." düsturuyla yetişen bizler, "İnsanlık tarihi de bu tür yalan ve iftiralarla mı yazıldı?" şüphesine düşmekteyiz. 

Dünya gerçek dışı soykırım iddialarıyla üzerimize gelirken; hükûmetimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, bürokrat, teknokrat, akademisyen ve anlı şanlı basınımızın "Gör Duy Sus!"u oynamakta ısrarcı olması, insanın içini acıtıp ruhunu karartıyor. İftiracılar, oy avcıları, gerçek soykırımcılar ve geçimlerini soykırım edebiyatından sağlayan kesimin arayıp da bulamadığı bir hâldir bu... O yüzden "Tek kişilik Adalet ve Kalkınma Partisi" iktidarı döneminde sürekli olarak üzerimize gelmişler, modası yıllar önce geçmiş birkaç davranış dışında tepki görmemişler ve soykırımı kabul eden ülke sayısını artırmışlardır. 

Bu öylesine kirli bir olaydır ki; Türkiye, ABD'nin ısrarına karşın afyon ekimini serbest bırakır ve Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonraki ilk ses getirici Ermeni eylemi yapılır. İdam korkusundan arındırılmış çok yaşlı bir Ermeni'ye ABD'deki Türk diplomatları öldürtülür. Yapılanlar canilik olsa da İsrail ve "Filistin Kurtuluş Örgütü"nün deneyip "Dünya'nın dünyadan habersiz insanlarını yanına çektiği" yani olumlu sonuç aldığı bir uygulama türüdür. Ardından yine ABD'nin karşı çıkmasına rağmen "Kıbrıs Barış Harekâtı" yapılır ve ABD-Fransa ortak yapımı "Asala Terör Örgütü" denen caniler topluluğu sahneye çıkıp, daha önce atalarının daha sonra da Azerbaycan'da "Ermenistanlı Ermeniler"in yaptığı "suçsuz insanları işkencelerle öldürme eylemi"ni uygulamaya koyar. Asala bitirilince bu kez, aynen Asala gibi yine ABD-Fransa ortaklığıyla kurulduğu söylenen PKK adlı terör örgütü cinayetleriyle gündeme gelir. PKK'nın Ermeni kökenli olduğu söylenen başı yakalanınca, bu kez, Yunan örgütleri boy gösterir. Onlardan sonra sahneye çıkansa yine bir ABD kuruluşu olan "Fetullah Gülen Örgütü"dür. Türkiye'nin mevcut hükûmeti olan "Tek kişilik Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti"yle onun yılmaz destekçileri "Milliyetçi Hareket ve Büyük Birlik" partileri ile "Sivil toplum kuruluşları"mız Türkiye'nin aleyhine olduğunu bile bile çeşitli nedenlerle kıllarını bile kıpırdatmazlar. Türkiye'nin darbe üstüne darbe yemesine kayıtsız kalırlar.  

"Tek kişilik Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti"yle onun yılmaz destekçileri "Milliyetçi Hareket ve Büyük Birlik" partilerinin tek derdi, iktidarlarını sürdürmek, sürdürürken de nemalanmak. "Sivil toplum kuruluşları, bürokrat, teknokrat, akademisyen ve anlı şanlı basın" başlığıyla saydığım diğer unsurlara gelince, onların tek derdi de iktidara en ileri seviyede dalkavukluk yapmak, yaparken de önlerine serilen devlet olanaklarından sonuna dek yararlanmak. Bu partilerle yandaşları için ülke "yanmış, batmış, lekelenmiş, kaosa sürüklenmiş"; hiç ama hiç umurlarında değil. O yüzden, ulusal meseleler yerine ulusal olduğunu topluma kabul ettirmeye uğraştıkları kendi hegemonik meseleleriyle uğraşıyorlar. Bunu bilen dünya ülkeleriyse "Bunlar nasılsa bir iki günlüğüne elçi çekmekten başka tepki koyamazlar." rahatlığıyla dilediklerini yapıyorlar. 

Bu kanı öylesine yaygındır ki, bir Türk bölgesi olan Erivan'ı mesken edinmiş Ermenistan, 5 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye'den toprak talep etme cesaretini gösterebilmiştir. 

Hiçbir şantaj, rüşvet ve kirli bilgiye aldanmayan insanlarsa içinden yalnız en üstteki ikisini örnek olarak alıp alt satırda vereceğimiz şu soruları sorup durmaktalar: 
- 1923 yılında kurulan bir devlet, kuruluşundan tam 8,5 yıl önce olduğu iddia edilen bir olaydan nasıl sorumlu tutulabilir? Böyle bir mantık yaratılırsa Abraham Lincoln suikastından sonra doğan tüm Amerikalılar o cinayetten sorumlu olurlar. Kuzey Amerika ülkelerinde bugün yaşayanlar, çok sayıdaki yerli kavmin soykırımından suçludur. Orta ve Güney Amerika ülkelerinde bugün yaşanlar; Aztek, Olmek, Toltek, Maya, İnka, Keçuva, Aymarà soykırımlarından suçludur. Bu tür mantık dışı bahanelere sığınanlara uyarsak, verilecek örnekleri sonsuz olmasa da sonsuza yakın sayıda çoğaltabiliriz. Tıpkı eksi 8,5 yaşındaki bir devletin soykırımla suçlanması gibi... 
- Ermeniler madem ki bu denli haklılar, öyleyse soykırımın kabulü için yetkili konumdaki insanlara neden rüşvet vermekte, neden ölümle tehdit etmekte, neden onları şantajla yıldırmaktadırlar?   

Biraz tarih sayfası karıştırıp "A, o tarihte Türkiye yokmuş, Osmanlı varmış, hadi onu suçlayalım." diyenler de pek sevinmeseler. Bu yayındaki gerçekleri okuyanlar, Osmanlı"nın da soykırım yapmadığını, tersine soykırıma uğratıldığını göreceklerdir. 

Önceki makalelerimizde saydığımız, bu sayfada da sayacağımız devlet, örgüt, kurum ve kuruluşlar bilmelidir ki; Türkiye ne "Tek kişilik Adalet ve Kalkınma Partisi" ne de onun yılmaz destekçisi "Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi" demek değildir. Ülke üzerindeki ölü toprağı kalktığında, kendilerine haksızlık yapıldığını bilen ve buna tepki veren kişilikli insanlarla karşılaşacak ve onlara hesap vermek zorunda kalacaklardır.  


"1923 YILINDA KURULMUŞ OLAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ"NE "1915'TE ERMENİLERE SOYKIRIM YAPTIN" DİYEBİLEN GERÇEKTEYSE ÇOĞU SOYKIRIMCI OLAN ÜLKELER

I- ÖZGÜR ÜLKELER
1 ALMANYA 
- Kabul tarihi: 2 Haziran 2016
- Açıklama özeti: Metinde “Alman Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara karşı 100 yılı aşkın bir süre önce başlanan tehcir ve katliamın kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor. Dönemin Jön Türkler rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915’te Osmanlı Konstantinopolis’inde 1 milyonu aşkın etnik Ermeni’nin sistematik tehcir ve kıyımı başladı. Onların kaderi 20’nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta evet soykırımların bir örneği. Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki Alman İmparatorluğu’nun yaşananlardaki rolü utanç vericidir. Alman diplomatik temsilcileri ve misyonerleri açıkça uyardı ama Almanya o dönemde bu insanlık suçunu durdurmadı. Osmanlı İmparatorlu’ndaki Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi Hristiyan azınlığa da soykırım yapıldı. Soykırım Almanya’da okullarda ders olarak okutularak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Bu konu Almanya’daki Türk ve Ermenilerin uyumuna katkı yapacaktır. Alman Hükûmeti Ermenistan ve Türkiye arasındaki uzlaşma çabalarını teşvik etmeli ve desteklemelidir.

2 ARJANTİN
- Kabul tarihi: 22 Nisan 1993
- Açıklama özeti: Parlamento, 3 Aralık 2006’da 24 Nisan’ı "Ermeni Soykırımı Adına Halklar Arasında Hoşgörü ve Saygı İçin Eylem Günü" olarak ilan etti. Ermeni kamu çalışanları ve öğrencileri için 24 Nisan günü resmî tatil yapıldı. Arjantin Parlamentosu 2003, 2004, 2005 ve 2007 yıllarında da Ermeni soykırımı ile ilgili benzer kararlar aldı.

3 AVUSTURYA
- Kabul tarihleri: 21 ve 22 Nisan 2015
- Açıklama özeti: "100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, “Süryani, Ermeni, Pontus Rumları”na soykırım yapmıştır. Hristiyan halklara karşı yapılan soykırımı kabul etmek Avusturya’nın sorumluluğudur. 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan bu insanlık dışı suçları şiddetle kınıyoruz. Türkiye milyonlarca Hristiyan’ı soykırımdan geçirdi, yüz binlerce insanın göç etmesine sebep oldu ve dönemler boyunca inkâr politikası yürüttü." denerek inkârdan vazgeçmesi için Türkiye'ye çağrı yapıldı.

4 BELÇİKA
- Kabul tarihleri: 26 Mart 1998 ve 2015
- Birinci kabul için açıklama özeti: Senato, “Türkiye’de Yaşayan Ermenilerin 1915 Soykırımına İlişkin Karar”ı kabul etti. Türkiye’ye "soykırımı kabul et" çağrısı yapıldı.
- İkinci kabul için açıklama özeti: Parlamento yeni bir karar alarak 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendirildi. Kararda ”Türkiye Cumhuriyeti, tarihsel ve manevi açıdan bu trajediden sorumlu tutulamaz” ifadesi de yer aldı.

5 BOLİVYA
- Kabul tarihi: 1 Aralık 2014
- Açıklama özeti: Anayasamız ayrımcılığa, insan hakları ihlallerine, soykırımlara karşı olduğu için Ermeniler’le Kürtleri destekliyor, dayanışma ve dostluk elimizi uzatıyoruz.

6 BREZİLYA
- Kabul tarihi: 2 Haziran 2015
- Açıklama özeti: Yasama organının üst kanadı Federal Senato’da karar oybirliğiyle alındı. Soykırım kurbanlarının anısının onurlandığına vurgu yapıldı. Soykırımdan kurtulup Brezilya’ya sığınanlarla onların mirasçılarının ekonomi ve kültüre yaptıkları katkıya saygılar sunuldu.

7 BULGARİSTAN
- Kabul tarihi: 24 Nisan 2015
- Açıklama özeti: Bulgaristan Parlamentosu, Başbakan Boyko Borisov’un müdahalesiyle karardaki soykırım ifadesi katliam olarak değiştirildi. 1915 olaylarını "toplu katliam" olarak nitelendiren yasa kabul edildikten başka, 24 Nisan tarihi de "Kurbanları anma günü" ilan edildi.

8 ÇEK CUMHURİYETİ
- Kabul tarihi: 15 Nisan 2015
- Açıklama özeti: Soykırımın 100. yılına armağan edilen kararda, BM Genel Kurulu’nun" Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi" ile Ermeni soykırımını resmen tanıyan ülkelerin yasama-yürütme organları ve uluslararası kuruluşların kararlarına atıfta bulunuldu. Soykırımların inkârını kınadıkları kaydedildi. Pontus Rum, Asuri, Süryani, ve Ezidiler de konuya dâhil edildi.

9 ERMENİSTAN
- Kabul tarihi: Türkiye'nin adının geçtiği her gün her saat her dakika her saniyede yeniden
- Açıklama özeti: Ermenilerin özellikle Fransa, Rusya, İngiltere, Yunanistan gibi ülkelerin desteğiyle yaptığı Türk ve Kürt soykırımını; ıftira, yalan, hakaret, küfür, tehdit ve cinayetlerle 1923 yılında kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti'ne yamamaktalar ve bu konuda, Türkiye'de iktidarda olan güçler kıllarını kıpırdatmamaktadır. En fazla, çocuk oyunu oynar gibi elçilerini geri çağırıp bir süre sonra tekrar geri yollayarak protesto yaptıklarını sanmaktadırlar. Bunu bilen tüm dünya ülkeleri de Türkiye aleyhine her kararı alabilmekte, Türk yöneticilerinin aldığı her protesto kararıyla alay etmektedir.

10 FRANSA
- Kabul tarihleri: 1998, 7 Kasım 2000 ve 29 Ocak 2001, 2006
- Açıklama özeti: Senato, 7 Kasım 2000 ‘de “Fransa 1915 yılında Ermenilere karşı soykırım uygulandığını alenen kabul eder” ifadesinin yer aldığı yasayı kabul etti. Cumhurbaşkanı Chirac bu yasayı 29 Ocak 2001'de onayladı. 12 Ekin 2006'da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkârı suç sayıldı. Fransa Anayasa Mahkemesi 2011 yılında, "ifade özgürlüğüne engel" oluşturduğu gerekçesiyle bu yasayı iptal etti. Aslında Ermeniler tarafından Türk ve Kürtlere uygulanan soykırımın baş ortaklarından biri olan Fransa, bu konuyu sürekli olarak kaşıyarak "Soykırımın inkârına 5 yıla kadar hapis ve yüklü para cezası öngören" ifade özgürlüğüne aykırı yasaların peşinde koşup duruyor.

11 HOLLANDA
- Kabul tarihi: 21 Aralık 2004
- Açıklama özeti: Temsilciler Meclisi, Hristiyan Demokrat Partsi CDA'nın önerisiyle soykırımı kabul etti. Hollanda Hükûmeti'ne "Türkiye ile yürütülecek kültürel ve siyasi diyalog çerçevesinde soykırım sorununun gündeme getirilerek baskı yapılması" çağrısı yapıldı. Almanya’nın soykırımla ilgili kararından sonra, 4 Haziran 2016’da Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, " 1915 olayları için Hollanda, soykırım sözcüğünü kullanmayacaktır." dedi.

12 İSVEÇ
- Kabul tarihi: 11 Mart 2010
-Açıklama özeti: İsveç Parlamentosu, 11 Mart 2010 günü, Dışişleri komisyonundan gelen 1915 olaylarıyla ilgili raporu, "Anadolu'da Ermeniler, Asuriler, Süryaniler, Keldaniler, Pontus Rumları ve tüm Hıristiyan azınlıklara karşı soykırım yapıldığı kesinlikle tespit edilmiştir." sözlerini ekleyerek kabul etti. Hükûmet ise 29 Nisan 2015 günü, "Yeterli araştırma yapılmadan hazırlanıp kabul edilmiş bir rapor!" olarak niteleyerek "1915’teki olayların bağımsız bir kurul tarafından araştırılmasından sonra çıkan sonuca göre hareket edileceğini" belirtip raporu değerlendirmeye almayacağını duyurdu.

13 İSVİÇRE
- Kabul tarihi: 16 Aralık 2003
- Açıklama özeti: Ermeni soykırımı iddiaları kabul edildi. Irkçılıkla Mücadele Yasasına göre "Soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş her tür suçun inkârı" yasak. Günümüzde adı "Vatan Partisi"ne dönüştürülen o günlerin İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek, karara itiraz etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti.

14 İTALYA
- Kabul tarihi: 10 Nisan 2019
- Açıklama özeti: Meclis, soykırım iddialarını içeren önergeyi kabul ederek hükûmetin soykırımı resmen tanımasını ve bunu uluslararası alanda savunmasını istedi. Forza İtalia milletvekilleri çekimser kalırken karşı oy veren çıkmadı. 5 Yıldız Hareketi "M5S" partisinden milletvekili Enrico Carelli, "Osmanlı İmparatorluğu'yla hiçbir ilgisi olmayan dost Türkiye'yle iyi ilişkilerimizi tartışma konusu yapmayın." uyarısını yaparak Türkiye Doğu'yla Batı arasında önemli bir stratejik rol oynuyor." dedi. 16 Kasım 2000 tarihinde de Avrupa Parlamentosu'nun 15 Kasım 2000 tarihli kararına dayanılarak hükûmete sorunun çözümü için girişimde bulunma çağrısı yapılmıştı. İtalya'da, “Ermeni Soykırımı”nı tanıyan yerel yönetimlerin sayısı şu an itibariyle 107…

15 KANADA
- Kabul tarihi: 23 Nisan 1996
- Açıklama özeti: .Kanada Parlamentosu Avam Kamarası, her yılın 20-27 Nisan haftasını “Bir Halkın Diğer Bir Halka Karşı Uyguladığı İnsanlık Dışı Davranışı Anma Haftası” olarak ilan etti. Kanada Senatosu 13 Haziran 2002 tarihinde “Ermeni Soykırımının Tanınması ve Anılması”na karar verdi. Avam Kamarası, 21 Nisan 2004 tarihinde 1915 olaylarının “İnsanlığa karşı suç” olduğunu ilan etti. Bir Kanada eyaleti olan Quebec Meclisi bile soykırımı 2001 yılında tanımıştı.

16 KIBRIS RUM TARAFI
- Kabul tarihi: 1975…
- Açıklama özeti: Ayrıca 29 Nisan 1982'de ilk kabul karar kapsamının genişletilmesi, 2 Nisan 2015'teyse "Ermeni Soykırımı yoktur" demenin suç sayılarak 5 yıl hapis ve 10.000 avro para cezasına çarptırılması gibi "ifade özgürlüğüne aykırı" kararlar alındı.

17 LİTVANYA
- Kabul tarihi: 15 Aralık 2005
- Açıklama özeti: Tarihî bir gerçek inkâr edilemez. Türkiye gerçeği kabul et!

18 LÜBNAN
- Kabul tarihi: 3 Nisan 1997
- Açıklama özeti: 24 Nisan "Ermeni soykırımını anma günü" ilan edildi. Temsilciler Meclisi, 11 Mayıs 2000’de "1915 olaylarını kınayarak, Ermenilerin Türkiye'den taleplerini desteklediğini duyurdu. Bakanlar Kurulu, 22 Nisan 2015 tarihli kararla 24 Nisan’ı tüm okullarda resmî tatil ilan etti.

19 LÜKSEMBURG
- Kabul tarihi: 7 Nisan 2015
- Açıklama özeti: Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilere 1915 yılından sonra yapılan trajik olaylar bir soykırımdır. Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, bu kararın Türkiye ve Ermenistan’ın barışması açısında teşvik ettiğini ve soykırımı kabul etmelerinin Türkiye’ye karşı düşmanca bir eylem olmadığını söyledi.

20 PARAGUAY
- Kabul tarihi: 29 Ekim 2015
- Açıklama özeti: Türk-Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 – 1923 yılları arasında Ermeni halkına uyguladığı soykırımı tanıyor, insanlığa karşı işlenen bu suçu 100. yılında anıyoruz.

21 POLONYA
- Kabul tarihi: 19 Nisan 2005
- Açıklama özeti: 15 Kasım 2001'de Polonya Cumhurbaşkanı Alexander Kvashnewski, Ermenistan’a yaptığı resmi ziyarette soykırım anıtına giderek, anı defterine “Ermeni soykırımının acısını gayet derin olarak hissediyoruz. Nerede olursa olsun insana ve millete karşı yapılmış bu tür trajedilerin, cinayetlerin ve barbarlığın tekrarlanmasına izin vermeyeceğinize eminim.” yazdı: 19 Nisan 2005'te de Polonya Parlamentosu soykırımı kabul etti. "1915 olayları mağdurlarını saygıyla anıyoruz" dendi.

22 PORTEKİZ
- Kabul tarihi: 26 Nisan 2019
- Açıklama özeti: Kararda; "Ermeni soykırımı, Osmanlı makamlarının Ermenileri sistematik imhası sonucu uluslararası tarihçiler tarafından da kabul edildiği gibi, yirminci yüzyılın ilk soykırımıdır. Bu anma bugün için de bir ders olmalı, çünkü şu anda var olan milliyetçilik, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük göz önüne alındığında, geçmişin trajedilerini hatırlamak önem taşıyor. Bununla birlikte, parlamentonun insan haklarını korumak ve halklar, dinler, kültürler, medeniyetler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi önemini vurgulama taahhüdü de var. 24 Nisan 1915 günü "Osmanlı yetkilileri 250 Ermeni aydın ve cemaat liderini idam etmiştir." ifadeleri yazılı.

23 RUSYA FEDERASYONU
- Kabul tarihi: 14 Nisan 1995
- Açıklama özeti: Rus Parlamentosu Duma, 24 Nisan’ı "Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" ilan etti. 22 Nisan 2005 tarihinde de soykırımla ilgili bildiri yayınladı. Devlet Başkanı Putin, 1915’in 100. yıl dönümü olan 2015 yılında Erivan’daki törenlere katılarak, yapılanlar için “soykırım”dır dedi.

24 SLOVAKYA
- Kabul tarihi: 30 Kasım 2004
- Açıklama özeti: Ulusal Meclis, "1915 yılında Osmanlılar tarafından girişilen Ermeni soykırımını tanır ve bunun insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu kabul eder.” kararını aldı. Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Stefan Harabin bu konuda çok garip bir açıklamaya imza attı. “Hangi düzeyde Türk yetkilisi olursa olsun, Ermeni soykırımını inkâr ederse, derhâl 5 yıl hapsedilecektir.

25 SURİYE
- Kabul tarihleri: 21 Mart ve 23 Nisan 2015
- Açıklama özeti: Bu tür felaketlerin tekrar etmemesi için bütün ülkelerin aynı adımı atmalı…

26 ŞİLİ
- Kabul tarihi: 5 Haziran 2007
- Açıklama özeti: Karar oy birliğiyle alındı. "Şili Hükûmeti, BM alt komisyonunun 1985 tarihli raporunu desteklemelidir".çağrısı yapıldı. “İnsanlığa karşı gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanımaya” çağırdı. Parlamento 15 Nisan 2015 tarihinde yine benzer bir karar aldı.

27 URUGUAY
- Kabul tarihi: 22 Nisan 1965 ve 2004
- Açıklama özeti: Her yıl 24 Nisan’da Ermeniler anılıyor. Uruguay Temsilciler Meclisi de 2000’de soykırımın resmen anılmasını kabul etti.

28 VATİKAN
- Kabul tarihi: Eylül 2001
- Açıklama özeti: Papa II. Jean Paul, Eylül 2001’de Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin'le imzaladığı bildiride “20. yüzyılda, büyük şiddet olayları iz bırakmıştır. Yüzyılın başındaki Ermeni soykırımı, ardından gelen dehşet verici olaylara öncülük etmiştir.” ifadelerini içeren bir bildirim imzaladı. Papa Francesco, 2015’te Vatikan’da düzenlediği “Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin”de “Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır. Piskoposlar, rahipler, dindarlar, kadınlar, erkekler, yaşlılar ve hatta savunmasız çocuklar ve hastalar bile öldürülmüştür.”.

29 VENEZUELA
- Kabul tarihi: 14 Temmuz 2005
- Açıklama özeti: Ermeni iddiaları kabul edilinceye kadar Türkiye'nin AB üyelik süreci askıya alınmalıdır.

30 YUNANİSTAN
- Kabul tarihi: 25 Nisan 1996
- Açıklama özeti: 24 Nisan "Ermeni soykırımını anma günü" ilan edildi. “Nefret Suçu Yasası” çıkarıldı. Buna göre Ermeni Soykırımı, Holokost ve Anadolu’da Hristiyanlara karşı işlenmiş kitlesel suçları inkâr etmek ve aşağılamanın cezası 3 yıl hapis ve 20 bin avro oldu.

II- RAKKASE ÜLKELER
1 AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Kabul tarihi: -
Açıklama özeti: ABD kabul etmemiş rolü oynayarak kabul etmiş durumda. ABD Başkanları, soykırım sözcüğünü kullanmıyorlar ama sürekli olarak "Büyük Felaket"ten söz ederek soykırımı kabul ettiklerini gösteriyorlar. Diplomatik bir oyun. O da ne zamana dek sürer Allah bilir! Zaten Mississippi hariç geri kalan 49 eyaletin tümünde kabul edilmiş... Mississippi de baskılara ne kadar direnebir, belli değil. ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi de çeşitli tarihlerde Ermeni soykırımını tanıyan çok sayıda karara imza attı. Devlet adının kullanılarak soykırımın tanınmama nedeni "ABD'nin Ortadoğu’daki çıkarları ve bölgedeki Türkiye'yi dilediği zaman dilediği şekilde kullanabilme arzusu"dur.

2 İRAN İSLAM CUMHURİYETİ
Kabul tarihi: -
Açıklama özeti: Soykırımı resmen olmasa da prensipte kabul ettiklerini, cumhurbaşkanı yardımcısı Hamid Baghaei'nin 26 Ağustos 2010 günü yaptığı açıklamayla duyurdular.

III- ÖRGÜTLER 
1 AVRUPA KONSEYİ
- Kabul tarihleri: 1998 ve 2001

2 AVRUPA PARLAMENTOSU
- Kabul tarihi: 15 Nisan 2015,
- Açıklama özeti. Karar 269'a karşı 351 oyla kabul edildi. Kararda, "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir. 1915 olayları "soykırım"dır, Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul etmelidir. Türkiye ve Ermenistan 2009 protokollerini "ön koşulsuz onaylayıp, uygulayıp sınırı açmalı, ilişkileri normalleştirmelidir. Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ermenilerin acılarını paylaştığı yönündeki beyanları "memnuniyetle karşılanmıştır." dığı" ifade edildi. 1987, 2000, 2002, 2005, 2015 tarihli kararları da var. 1987 tarihli kararda "Türkiye sorumlu tutulamaz!" denmişti.

3 BM AYIRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ ve AZINLIKLARIN KORUNMASI ALT KOMİSYONU
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Yeterli bir açıklama yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

4 DÜNYA KİLİSELER KONSEYİ
- Kabul tarihi: 1983

5 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı. 

6 LATİN AMERİKA PARLAMENTOSU "PARLATINO"
- Kabul tarihi: 31 Temmuz 2015
- Açıklama özeti: Panama'da bulunan ve Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Karayip ülkeleri, Kolombiya, Küba, Meksika, Peru, Şili, Uruguay, Venezuela gibi toplam 23 ülkenin üye olduğu Parlatino; Ekvatorlu delegelerin sunduğu yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Yasada “1915’te Ermenilere yönelik olarak uygulanan toplu katliam ve etnik temizlik insanlığa karşı işlenen suçtur” ifadesi yer aldı.

7 MERCOSUR PARLAMENTOSU
- Kabul tarihi: 23 Kasım 2007
- Açıklama özeti: Merkezi Uruguay'ın başknti Montevio'da bulunan ve "Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay, Şili, Bolivya, Ekvator, Peru, Kolombiya ve üyeliği şu an için askıda olan Venezuela"nın katılımıyla işleyen bir ortak pazar kurumudur.

8 "PPT" DAİMÎ HALK MAHKEMESİ
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.. 

9 "YMCA" GENÇ HRİSTİYAN ERKEKLER BİRLİĞİ-AVRUPA BİRLİĞİ
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

IV- EYALETLER 
1 AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ: 49 EYALET
- Kabul tarihi: Değişik tarihler
- Açıklama özeti: Ülkedeki 50 eyaletten u tarafından Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı kabul edilmiştir. Bu yazı yayına yayınlandığı sırada soykırımı kabul etmeyen tek eyalet kalmıştı. Mississippi… Soykırımı kabul eden 49 eyaletse; "Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming"dir.

2 AVUSTRALYA: "GÜNEY AVUSTRALYA EYALETİ"
- Kabul tarihi: 30 Nisan 2009
- Açıklama özeti: Güney Avrustralya Parlamentosu alt kanadı, "Ermeni Soykırımı"nı kabul etti. Onaylanan tasarıda "Osmanlı döneminde yalnız Ermenilere değil, 1915-1923 yıllarında Pontuslara ve diğer Hristiyan azınlıklara da soykırım yapılmıştır. Bu, insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biridir." deniyordu. Karardan sonra Ermeni kuruluşu ANC'nin Avustralya Başkanı Varant Meguerditchian, "Avustralya Parlamentosu, Yeni Güney Galler ve Güney Avustralya eyaletlerinin bu tarihî örneğini izlemeli ve soykırımı resmen tanımalıdır." dedi.

3 AVUSTRALYA: YENİ GALLER EYALETİ
- Kabul tarihi: 1 Mayıs 2013
- Açıklama özeti: Yeni Güney Galler Eyalet Parlamentosu Yasama Konseyi “Asuri, Ermeni ve Rum Soykırımları” başlıklı bir kararı kabul etmiştir.


V- BAĞIMLI VE BAĞLI ÜLKELERLE BÖLGELER
1 GALLER
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

2 İSKOÇYA
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

3 İSPANYA: ARAGON BÖLGESİ
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

4 İSPANYA: BALEAR ADALARI
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

5 İSPANYA: BASK BÖLGESİ
- Kabul tarihi: 20 Nisan 2007

6 İSPANYA: KATALONYA BÖLGESİ
- Kabul tarihi: Mart 2010

7 İSPANYA: NAVARRE BÖLGESİ
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.

8 KUZEY İRLANDA
- Kabul tarihi: ?
- Açıklama özeti: Etkin duyuru yapılmadığından kabul tarihi saptanamadı.



BİLGİ NOTU 
Rakkase: Bir dans türü olan raksı
meslek olarak yapan kadın, dansöz.



ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ 
Sayfalarımızda yer alan tüm yazılar, Türk Yazın Dünyası’yla Sayın Günay Tulun tarafından kaleme alınmıştır. Eser sahiplerimizin harcadığı emeğe saygı adına, alıntı yaptığınızda kaynak göstermenizi saygıyla rica ederiz. [Türk Yazın Dünyası-Sessizliğin Sesi Grubu-Yazarlar ve Ozanlar Grubu] 
ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ
ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ